Over Hella Hueck

To be or not to be.
Dat is helemaal geen vraag.

Mijn vader zei vroeger vaak zuchtend tegen me: “Een gek kan meer vragen dan een wijze kan beantwoorden.’ Hij had heel wat te stellen met me. Mijn hele leven draait om het stellen van vragen. Ze kunnen vaak confronterend, direct en zelfs drammerig zijn. Nu ik wat ouder ben lukt het me gelukkig ook vaker empathische vragen te stellen. Of te genieten van een ongemakkelijke stilte.

Je moet altijd een beetje ontregelen – anders wordt het saai.

Journalisten zijn geneigd steeds weer dezelfde vragen te stellen. Je kunt dan niet verwachten dat iemand met een origineel en geestig antwoord komt. Ik gooi het dan graag over een andere boeg: Van welke vraag vind je het jammer dat die nooit eerder aan je is gesteld? Je moet altijd een beetje ontregelen – anders wordt het saai.

Ik heb altijd één simpele regel, geleerd bij RTL Nieuws: Ik ga over de vragen, jij over de antwoorden. Ik vind dat je alles mag vragen. Dat getuigt juist van respect. Je moet niet van te voren voor de ander gaan bedenken of de vraag gepast is of niet. Daar gaat de geïnterviewde zelf wel over. Die geeft de grens aan van wat hij of zij kwijt wil.

Hella Hueck
De journalistiek heeft me altijd al getrokken. Voor de schoolkrant maakte ik slechts de ‘lollige’ striptekening dus na mijn middelbare school in Enschede koos ik uiteindelijk voor rechten.

Laat mij maar zoeken, lezen, uitvlooien, vragen stellen.
De twee studies hebben veel gemeen: de feiten achterhalen, wikken en wegen, hoor en wederhoor toepassen. Maar als advocaat moet je één kant van het verhaal verdedigen en als rechter geef je uiteindelijk toch een oordeel. Zo kwam ik er gaandeweg achter dat de journalistiek het beste bij mij past. Laat mij maar zoeken, lezen, uitvlooien, vragen stellen. De lezer / kijker moet dan zelf maar ‘oordelen’ wat hij van mijn bevindingen denkt.

hellahueck-selfie-300x1200
Na wat omzwervingen in het bedrijfsleven (sales, business development) heb ik in 2003 mijn baan opgezegd en een switch gemaakt naar het vak dat ik veel eerder had moeten kiezen: journalistiek. Bij RTLZ waren ze zo ‘gek’ om mij met nauwelijks enige ervaring aan te nemen.

Ik ga over de vragen. Jij over de antwoorden.
Verslag doen vanaf Wall Street tijdens de kredietcrisis in 2008, het faillissement van DSB en talloze eurocrises vergaderingen – het was een geweldige ervaring.

Hella Hueck en cameraman

Na ruim 12 jaar bij RTL Nieuws gewerkt te hebben kan ik zeggen: RTL is het leukste mediabedrijf om voor te werken. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal bij een andere organisatie, maar dat onderbouwt juist mijn stelling. Als je er eenmaal zit hoef je nooit meer weg. Toch heb ik eind 2014 ervoor gekozen freelancer te worden. Ik vind het heerlijk om veel verschillende dingen te doen en daar heb ik als zelfstandige meer ruimte voor.

Wat is de kern van mijn werkwijze?

Ik probeer je nét wat anders naar zaken te laten kijken. Zaken op de agenda te zetten die onder de radar blijven. Handel bijvoorbeeld. Dat is toch iets waar je niet ‘tegen’ kunt zijn? Toch kunnen er aan een handelsverdrag zoals TTIP,waar ik al sinds 2014 over schrijf,  grote haken en ogen zitten. Zo maakte ik deze mini-documentaire in Roemenië. Het land besloot de beslissing om een goudmijn uit te laten winnen door een Canadees mijnbedrijf terug te draaien en wordt op basis van een eerder afgesloten handelsverdrag voor een arbitragetribunaal in Washington gedaagd.

Samen met econoom Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schrijf ik longreads over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van robotisering tot de toekomst van Europa. Deze serie ‘ Economie van overmorgen‘ op RTLZ is het resultaat als een econoom die naar de langere termijn kijkt en een journaliste die verslag doet van het hier en nu, gaan samenwerken met als doel economie begrijpelijker, leuker en relevanter te maken.

hellahueck-toekomstmakers-800x533
Met Jim Stolze – schrijver en ondernemer – duik ik ook de toekomst in. Voor RTL Z bedacht ik in 2013 het TV programma Toekomstmakers. In het programma laten Jim en ik zien wat technische ontwikkelingen voor onze samenleving betekenen. Van de zelfrijdende auto tot Big Data in de winkelstraat en de iPhone boer – in elke aflevering diepen we een trend uit.

Voor Sprout schrijf ik regelmatig over ondernemers met lef. Zo maakte ik onder meer een portret over de drie Samwer broers – de ‘kloonkoningen’ achter het Duitse Rocket Internet en interviewde ik Ali Niknam, de oprichter van de nieuwe Nederlandse bank Bunq.